Wees aardig voor jezelf en voorkom een burn-out

Wees aardig voor jezelf en voorkom een burn-out

Wat is aardig zijn voor jezelf? Dat betekent goed voor jezelf zorgen. Jij kunt je werkomgeving niet de schuld geven van jouw vitaliteit. Jij bent de enige die goed voor zichzelf kan zorgen. Je eigen behoeftes vervullen, zodat je opgeladen bent en blijft. Aardig zijn voor jezelf is een vorm van ‘goed egoïsme’, het is jezelf een plezier doen.

 

Dit zijn signalen die aan kunnen geven dat je minder aardig voor jezelf bent:

  • Je bent uitgeput
  • Je bent lichtgeraakt/ boos om kleine dingen
  • Je hebt geen enthousiasme meer
  • Je hebt minder levenslust of energie
  • Je zegt ja, maar je bedoelt nee
  • Je hebt een stuk minder geduld
  • Je slaapt slecht
  • Je vindt de mening van anderen heel belangrijk
  • Je wilt alles zelf doen

 

Aardig zijn voor jezelf en grenzen stellen. 

Sommige mensen zijn grenzeloos en voelen zelf niet dat iemand over hun grens gaat, zelfs al staat iemand op zijn of haar tenen. Ze blijven zeggen: ‘Nee hoor, geen probleem.’ Zij moeten leren om hun grenzen te laten zien. Ze hebben bijvoorbeeld niet geleerd om boos te worden. Als ze boos worden, lachen ze vaak of sluiten zich af en vinden het dan vervelend dat een ander over hun grens gaat. Herken je jezelf hierin? Vraag jezelf dan af of je signaal duidelijk genoeg is. Of geef je twee verschillende boodschappen? Geef een signaal dat overeenkomt met wat je voelt, denkt en doet. Om ‘Genoeg!’ te kunnen zeggen, moet je erin geloven dat je genoeg bent.

 

Aardig zijn voor jezelf en controle loslaten 

Je voor heel veel zaken verantwoordelijk voelen en wel honderd dingen op je to do list zetten zorgt alleen maar voor nog meer stress. Misschien wordt het tijd om de controle meer los te laten en bepaalde zaken uit handen te geven. Natuurlijk kunnen andere ook jouw taken overnemen, ook al doen ze het op een andere manier.  Het leuke van controle loslaten is dat je een ander ook zijn of haar groei gunt. Hulp vragen is geen kwestie van zwakte, het is een teken van aardig zijn voor jezelf en dat is super krachtig. En een mooi voorbeeld voor anderen. Want voor wie neem jij al die taken tot je?

 

Aardig zijn voor jezelf en ruimte innemen 

Je plek innemen. Soms hoor ik jonge professionals zeggen: ‘Ik wilde eigenlijk wel wat zeggen, maar ik dacht, ach laat ook maar. Toch bleef ik eraan denken, stel dat ik het nu wel had gezegd?’ Ik vind het altijd doodzonde als jij je stem niet laat horen, want dan ontneem je anderen de kans om jouw kwaliteiten te horen, jou beter te leren kennen, van jou wat te leren. Laat je stem horen tijdens vergaderingen, bijeenkomsten in kleine of grote groepen. Het leven is echt geen variant op The Voice; mensen draaien hun stoel niet pas om als je een fantastisch geluid hebt. Er zijn geen voorwaarden om je plek in te nemen en je stem te laten horen. Het is alleen een kwestie van doen ook al vind je het spannend.

 

Momentje van zelfreflectie

Maak de volgende zinnen af:

Aardig zijn voor mezelf, is gemakkelijk wanneer: …………………………………………………..

Het is moeilijk wanneer:………………………………………………………………………………………….

Het zal het moeilijkst zijn wanneer:………………………………………………………………………..

Het is essentieel wanneer:………………………………………………………………………………………

Ik beslis om volgende week aardig te zijn voor mezelf wanneer:…………………………..

Wat mij erbij zal helpen, dat is………………………………………………………………………………..

 

 

Bron: Feel good lees-notitieboek Ken je mij? De kracht van succesvol jezelf zijn!

Hélène Oosterhuis

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen