Vergroot je cirkel van invloed

Vergroot je invloed

Op sommige situaties hebben we invloed en sommige helemaal niet. Als je je opwindt over dingen waaraan je niets kunt veranderen, word je onnodig boos, gefrustreerd en soms zelf teleurgesteld. Bovendien krimpt je invloed steeds verder, doordat je energie opraakt aan zinloos getob. Het is ook mijn valkuil, dus goed om kennis van anderen hiervoor te gebruiken.

Steven Covey ontwikkelde een methode om je bewust te maken waar je aandacht naar toe gaat.

Wat kunnen we beïnvloeden?

De problemen waar we mee te maken krijgen, vallen in drie categorieën:

Directe invloed kunnen we vooral uitoefenen op ons eigen gedrag en keuzes: die kunnen we immers zelf veranderen

Op anderen hebben we indirecte invloed, hier kunnen we problemen oplossen door verandering brengen in de methoden waarop we invloed hebben. Hoe vaker je eerst anderen probeert te begrijpen, hoe effectiever je win-winoplossingen kunt nastreven.  Hiervoor heb je zelfrefclectie nodig en jezelf af te vragen, hoe doe ik de dingen die ik doe? Jezelf blijven vernieuwen.

Problemen in de categorie ‘geen invloed’ leer die te bekijken met een glimlach. Zo kunnen ze geen greep op je krijgen. Het schietgebed van de Anonieme Alcoholisten is wat dit betreft inspirerend: Geef me de moed om te veranderen wat ik kan en moet veranderen, het inzicht om te accepteren wat ik niet kan accepteren en de wijsheid om het verschil te zien.

Herken in welke cirkel je zit door je taalgebruik.

De cirkel van betrokkenheid wordt  o.a. gekarakteriseerd door de volgende zinnen:

‘Als ik mijn huis heb afbetaald, ben ik echt gelukkig’

‘Omdat hij zo dominant is, kan ik niet naar hem luisteren

‘Had ik maar een medewerker die wel doet wat ik zeg’

‘Had ik maar niet zo’n ongeduldige partner’

‘Als ik meer diploma’s heb, dan begin ik voor mezelf’

De cirkel van invloed wordt getypeerd door: ik kan wat aardiger, rustiger, geduldiger zijn. Het begint met wat kan ik bij mezelf nu veranderen om een ander resultaat te creëeren. Het is soms veel makkelijker om de schuld bij anderen te leggen of aan omstandigheden toe te schrijven. Maar we zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. De effect van je communicatie is de respons die je krijgt.

Welke cirkel laat jij groter worden?

Alles wat zich binnen de cirkel van betrokkenheid bevindt, krijg greep op je zolang jezelf binnen deze cirkel actief bent. Hoe meer aandacht je geeft aan de cirkel van invloed hoe groter die wordt. Ik nodig je uit om 1 week te werken binnen je cirkel van invloed. Waar richt je je energie op?

Grootste uitdaging

Wij reageren direct op onze omgeving, stimulus response. Je hebt je bewust te worden waar je op reageert en hoe je erop reageert. Zet jezelf stop door een paar keer rustig adem te halen in plaats van gelijk te reageren.

Belangrijk:  Probeer een deel van de oplossing te zijn, niet van het probleem.

Hoe?

  1. Sta stil bij wat je aan het doen bent of wat er gebeurt, zet je jezelf even stil
  2. Reflecteer over wat belangrijk is op dit moment en welke keuze te maken, denk na
  3. Focus op de volgende stap en kom dan in actie
Over de schrijver
Reactie plaatsen