Drie tips om je stemming te beheersen

Herken je dat? De ene dag loopt alles op rolletjes. Sterker nog, je verbaasde jezelf hoe goed en leuk je was, je overtrof jezelf. De volgende dag lukt er juist helemaal niets. Het is zo’n dag die je snel weer wilt vergeten. Wat is het verschil? Jij bent dezelfde persoon. Je hebt dezelfde kwaliteiten tot je beschikking. Hoe kan het dat je de ene dag matig presteert en de volgende dag uitstekend? Hoe kun je bewust meer invloed uitoefenen op je gedrag, zodat jij het resultaat krijgt wat jij wilt?

Bewust zijn van je neurofysiologische toestand. Oftewel je stemming. Er zijn happy stemmingen bijvoorbeeld: liefde, vertrouwen, innerlijke kracht, blijdschap, enthousiasme of rust. Er zijn ook verlammende stemmingen bijvoorbeeld: somberheid, angst, frustratie, verdriet, verwarring, wantrouwen. We hebben ze allemaal.

Je stemming maakt het verschil. Ons gedrag is het resultaat van onze stemming. Mensen die erin slagen om hun stemming positief te beïnvloeden bereiken ook sneller hun doel. Als je je stemming kunt veranderen of de stemming van anderen dan kun je ook gedrag veranderen. Je stemming begrijpen is de sleutel tot het begrijpen van verandering. Het vermogen om je leven te besturen is het vermogen om je stemmingen te beheersen

 

Er zijn twee manieren om je stemming te veranderen:

  • Door je innerlijke representatie te veranderen
  • Door je fysiologie te veranderen

 

Innerlijke representatie veranderen

De stemmetjes in ons hoofd kennen we allemaal. Dus wees voorzichtig in hoe je tegen jezelf praat, want jij bent degene die luistert. En niet alleen stemmetje, ook de beelden, geluiden, gevoelens, geur en smaak. De combinatie van zintuigen noemen we onze interne representatie. Interne representatie is de wijze waarop we informatie verwerken en opslaan. Het beïnvloedt direct onze stemming, fysiologie en uiteindelijk ons gedrag.

 

 

Er zijn twee dingen die we in onze interne representatie kunnen veranderen. We kunnen veranderen wat we representeren- als we bijvoorbeeld het ergst mogelijke scenario voorstellen, kunnen we het veranderen in het best mogelijke scenario. Of we kunnen hoe van de weegave veranderen. Om gewenste resultaten te weeg te brengen komt het erop aan de dingen zo voor jezelf te representeren dat je in een bekrachtigende stemming komt.

Daar hebben we verfijndere instrumenten nodig om werkelijk toegang te krijgen tot wat er in onze hersenen gebeurt. Submodaliteiten bijvoorbeeld. Dat zijn de kleinste en nauwkeurigste bouwstenen waaruit onze interne representatie is opgebouwd. Oftewel: submodaliteiten zijn de verfijning van jouw zintuigen. Het is onze innerlijke bioscoop, die onze stemming bepaalt. Jij kunt je hersenen op eenzelfde manier dirigeren als een fimregisseur om een stemming te creëren die je nodig hebt.

 

Experiment

We weten niet hoe de werkelijkheid werkelijk is. We weten alleen hoe we die aan onszelf weergeven.
Denk aan iets waar je tegenop ziet. Bijvoorbeeld een gesprek met een collega of sporten

En als je er een beeld bij hebt, kijk dan naar het beeld. Is het kleur of zwart/wit,  helder of dof, stilstaand of bewegend. Is het beeld helemaal om je heen of zie je een omlijst beeld. Zie jezelf in het beeld staan of kijk je door je eigen ogen? Heb je er geluid bij? Hard, zacht, ver weg of dichtbij, tempo snel of langzaam, hoe is de intonatie? Misschien heb jij ook een gevoel bij dat je ergens in je lichaam voelt, misschien heeft een vorm of temperatuur.

Wees nieuwsgierig en ervaar het verschil!

Ga nu experimenteren met het beeld en/of geluid en/of gevoel. Check wat er met je gebeurt, als je bijvoorbeeld het beeld verder weg of dichtbij zet in zwart  wit  of kleur of als of jezelf in beeld zet. Het volume zachter of harder. Het gevoel verplaats. Ga ontdekken hoe je de innerlijke representatie zo kunt weergeven, zodat het je helpt in plaats van belemmert.

Onder een lijstje met mogelijke submodaliteiten waarmee je kunt experimenteren

Beeld: Kleur/zwart-wit, film/stilstaand, helder/dof, dichtbij/ver weg, hoog/laag, rechts/links, helemaal om je heen/kader, door je eigen ogen of je ziet jezelf in het beeld staan
Geluid: Volume, binnen of buiten je, ritme, tempo, pauzes, toonhoogte, richting
Gevoel: Binnen of buiten je, temperatuur, beweging, locatie, intensiteit, vorm

 

Drie tips om je stemming te beheersen:

Tip 1: Direct en snel je stemming veranderen, verander dan je fysiologie. Verander je houding, ademhaling, spierspanning en eventuele gebaren
Tip 2: Zie je ergens tegenop, bedien als een dj een eigen draaipaneel en verander de submodaliteiten
Tip 3: Bij innerlijke dialogen die je belemmeren, draai de volume zachter of hoor jezelf dezelfde dingen op een flirtende, verleidelijke toon zeggen

 

Bron: Boek Ken je mij? De kracht van succesvol jezelf zijn

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen