Ik wens je een liefdevol 2018 met de nodige irritatie
17 februari 2016 
in mindset

Ik wens je een liefdevol 2018 met de nodige irritatie

Een liefdevol 2018

Ik heb maar een voornemen voor dit jaar, dat is liefdevol zijn. Naar mezelf en de ander. Irritatie, frustratie, teleurstelling of boosheid liggen nog weleens op de loer. Het beoordelen van mezelf of de ander gaat niet altijd echt liefdevol. Ik heb mijn eerste test in het nieuwe jaar alweer gehad. Het is nog maar 2 januari, dus dat kan nog leuk worden dit jaar. Wat ik inmiddels wel heb geleerd is dat elk persoon, woord of voorval dat een emotionele reactie bij mij oproept een mooie ingang is om nader te onderzoeken.

Wat je zegt ben jezelf

Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Wat je zegt, ben jezelf.’ We zien en horen datgene in anderen wat we wel of niet leuk vinden in onszelf. Onze verontwaardiging over het gedrag van een ander heeft meestal te maken met een onopgelost aspect van onszelf. Als we luisteren naar alles wat er uit onze mond komt en naar de gedachten die we hebben, hebben we een ingang voor onze eigen ontwikkeling. Het benoemen van je irritatie geeft je de gelegenheid om een verborgen aspect van jezelf te vinden.

Hoe meer je alle delen van jezelf accepteert, hoe beter je de ander kunt zien zoals hij of zij is. Los van je eigen projecties. Jij bent mij spiegel en ik de jouwe. Als je over een ander oordeelt, beoordeel je ook jezelf. Stel: je ergert je vreselijk aan mensen die geen aandacht voor je hebben. Je kunt jezelf ook afvragen: ‘Heb ik wel aandacht genoeg voor mezelf?’

Vraag tussendoor: Van welke eigenschappen van anderen word jij kwaad, geïrriteerd, gefrustreerd, wil je niet laten zien of staan je tegen?

Vrijheid

Liefdevol betekent voor mij ook vrijheid. Vrijheid dat je de keuze hebt om al je eigenschappen te laten zien. Als je bepaalde eigenschappen moet verbergen omdat je er zelf een hekel aan hebt, beperk je je vrijheid. Ik heb al wat eigenschappen (dominantie, egoïsme, introvertheid, boosheid, betweterigheid, luiheid, zwakte) onderzocht, die bij mij een aversie opriepen. Toen kon ik ze nog niet bij mezelf accepteren. En 1 januari kwam daar sussen bij. Ik werd woest, fijn dat ik boosheid inmiddels heb geaccepteerd. Wat is zo erg aan sussen voor mij. Het doet onrecht aan de situatie en zorgt dat er dingen niet worden uitgesproken. Daar kan ik slecht tegen als mensen zich niet uitspreken. Ik heb ook een hekel aan als ik zelf niet mijn mening durf te geven. Ik kan je garanderen dat doe ik ook vaak genoeg. Gelukkig, ik heb weer iets gevonden waar ik mee aan de slag kan.

Wanneer we bepaalde aspecten van onszelf ontkennen, gaan we deze compenseren door ons op een tegenovergestelde manier te gedragen. Ik weet inmiddels ook dat als je een bepaalde eigenschap van jezelf niet wilt erkennen, je deze eigenschap altijd op anderen mensen zal blijven projecteren. Je zult voortdurend mensen in je leven aantrekken die juist deze eigenschap vertonen en die mensen beoordelen. Net zolang tot dat je het klusje met jezelf hebt geklaard en daar is compassie en acceptatie voor nodig.

Het is soms gemakkelijk anderen de schuld te geven van jouw toestand. Als je wilt ontwikkelen, moet je echter de verantwoordelijkheid op je nemen voor wat er in jouw omgeving gebeurt. Je kunt niet accepteren wat je niet erkent. Jij bent verantwoordelijk voor al je aspecten, voor je leuke en minder leuke delen. Je moet bereid zijn om aan jezelf en anderen toe te geven dat je mindere punten hebt. Vrijheid betekent dat je de keuze hebt om te kiezen wie en wat je op enig moment in je leven wilt zijn. Als je je op een bepaalde manier moet gedragen om niet de eigenschappen te vertonen waar je zo’n hekel aan hebt, zit je in de val. Verspil je energie niet aan het veroordelen van de ander. Geef jezelf de kracht van een authentiek bestaan.

Ik wens je voor 2018 een liefdevol jaar met de nodige irritatie!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen