Keuzes maken en opvolgen, vind jij dat ook zo lastig?

Keuzes maken en opvolgen, vind jij dat ook zo lastig?

Keuzes maken en opvolgen: vind jij dat ook soms zo lastig?

Het afgelopen jaar zat de twijfelkont bij bij mij aan het stuur. De vraag of ik wel echt de goede keuze maakte, zorgde ervoor dat ik bleef twijfelen. Het kan in mijn gedachten altijd anders of beter. We noemen dat ook wel FOBO: fear of better options. FOBO komt voort uit de behoefte om de perfecte keuze te maken (en de angst de verkeerde te maken en daar spijt van te krijgen).  Die besluiteloosheid gaf mij een onrustig en verlammend gevoel.

Het volgende heeft mij geholpen om knoppen door te hakken:

  • Kiezen vanuit mezelf

Kiezen vanuit jezelf gaat over je eigen behoeften herkennen en erkennen. De verantwoordelijkheid nemen om je eigen behoeften te vervullen en niet die van de ander. Dat zal die ander écht zelf moeten doen. Geen keuzes kunnen maken of vaak de verkeerde keuze maken komt vaak voor als je jouw eigen behoeften onvoldoende kent of als je door de ogen van een ander naar jouw behoeften kijkt.

  • Kiezen gebaseerd op mijn kernwaarden

Mijn kernwaarden zijn plezier, vrijheid, verbinding en ontwikkeling. Door mezelf af te vragen leef ik deze waarden op dit moment, kreeg ik weer mooie inzichten.

  • Terugdenken aan mijn beste keuzes

Met welke keuzes in mijn leven was ik het meest gelukkig? Waren het rationele keuzes, of impulsieve? Dit geeft je meer inzicht in wat voor je het beste werkt: overdacht of meer op gevoel. Voor mij is het gevoel, daar kan ik op vertrouwen.

Waar zijn jouw keuzes op gebaseerd?

Kies je vooral vanuit je gevoel of meer vanuit je verstand? Misschien ben je vaak bezig om het anderen naar hun zin te maken, ook al gaat dat ten koste van jezelf. Dat is niet goed of fout, het gaat erom of jij jezelf geeft wat jij nodig hebt en doet wat je graag wilt. Ben je trouw aan je echte zelf? Als je niet kiest dan wordt er voor je gekozen. Dan bepaalt je omgeving welke kant je opgaat.

Je weet wat je moet doen, en wannéér je het moet doen. Altijd. Je hoeft er alleen maar naar te luisteren.

Kies voor succesvol jezelf zijn!

Over de schrijver
Reactie plaatsen