Weet ik al… alleen doe je er ook wat mee? Soms lukt het gewoon nog niet om daadwerkelijk anders te DOEN. Oude vastgeroeste patronen zullen het vaak winnen van de intentie om het anders te willen doen. We hebben extra veel motivatie en drijfveren nodig om het echt op een andere manier te doen. Onze hersenen protesteren ook, want zij houden niet van veranderingen. Als je een goed plan hebt gemaakt, wil nog niet zeggen dat je goed in actie bent. Weten en niet doen is niet weten!
Van intentie naar actie, lees de drie tips die je hierbij kunnen helpen
Tip 1: Wat je aandacht geeft groeit
We hebben een emotioneel brein en die staat continue op de uitkijk. We kiezen soms liever voor het bekende probleem dan het onbekende geluk. We weten nu wat ons te wachten staat, maar dat weten we niet als we het nieuwe gedrag laten zien. De automatische reactie van het brein op nieuweheid is terugtrekken! Want wellicht is het gevaarlijk. Wees hiervan bewust.
Als je dan toch begint, houd dan vol. Sommige stoppen te snel met oefenen van nieuw gedrag. Dit komt doordat de effecten van de gedragsverandering niet gelijk zichtbaar worden. Om structureel veranderingen te realiseren is het belangrijk om langer en vaker te oefenen. Er wordt wel gezegd dat je minimaal veertig dagen moet oefenen om een zichtbare duurzame verandering tot stand te brengen.
Ik nodig je uit om de komende 40 dagen aandacht te geven aan gedrag dat je wilt ontwikkelen. Wellicht gaat je aandacht naar dagelijkse acties en het kunnen ook gevoelens en gedachten zijn die je kunt oefenen. Neem in iedergeval een besluit waar jij je aandacht aan gaat geven, want het brein verandert in de richting van wat je aandacht geeft. Dagelijks oefenen is cruciaal.
Tip 2: Houd je brein fit
Train je prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het deel van het brein dat denkt, plant en emoties kan afremmen. Als je brein niet fit is, wordt het moeilijker om gedrag te veranderen. Gelukkig kun je je brein vrij snel fitter maken. Check wat bij jou beter kan:
- stop met multitasken,
- houd frequent pauzes,
- neem powernaps
- elke dag lichaamsbeweging
- voldoende slaap
- eet en drink gezond
- schep orde in chaos
- organiseer je werk in tijdsblokken
- heb helder wat je prioriteiten zijn
- mindmappen
- blok tijden dat je niet gestoord mag worden
- mediteer of doe aan mindfulness.
Wat ga jij de komende 40 dagen dagelijks oefenen?
Tip 3: Neem kleine besluiten en meet de vooruitgang
Herken je dat? Je motivatie is al na een week of twee flink gedaald . Je ziet het toch niet meer zitten en je hebt allerlei redenen om ermee te stoppen. Sterker nog je gaat het uitleggen waarom het heel logisch is dat je ermee stopt. De vraag blijft natuurlijk wat levert de verandering je op en welk risico of probleem zou er ontstaan als het niet lukt?
Een dagelijkse meting is heel belangrijk, want meten is weten. Het brein is vooral een onbewust werkend orgaan en met meten zorg je voor een bewustzijnsboost. Het haalt je uit de waan van de dag.
Op deze manier ben je bewust bezig met je ontwikkeling. Juist door te meten , stimuleer je je brein om door te gaan. Door je vooral te richten op prestatie en minder op het effect zul je prima gebruik maken van de effecten van dopamine. Dit hormoon maak je aan als je een bepaalde prestatie hebt geleverd en hierdoor voel je je goed.
Je activeert je brein door een besluit te nemem. Als je elke keer een klein besluit neemt, zal er elke keer een kleine beloning ervaren worden. Als je dit kleine besluit ook laat volgen met een veranderactie, zal je opnieuw beloning ervaren. Dit zorgt voor vooruitgang.
Er zijn genoeg verschillende apps die je helpen voor een dagelijkse herinnering. Natuurlijk aan het einde van de dag opschrijven wat je hebt gedaan is ook een mogelijkheid
‘Vaak weet je niet precies wat de uitkomst zal zijn van je actie, maar als je niets doet is er zeker geen resultaat.’ Mahatma Ghandi