Doe deze 3 dingen niet als je leiding geeft

Doe deze 3 dingen niet als je leiding geeft

  1. Geef je leiding en merk je dat je iets niet voor elkaar krijgt? Veel managers hebben het druk en zijn vooral bezig met reageren op de omgeving. Wees alert op de volgende 3 onderwerpen want zij houden je in de waan van de dag en stoppen je ontwikkeling als manager

  1. Het een zeggen en het ander doen of denken

Mensen doen niet wat je zegt mensen doen wat ze zien en voelen.

In onze hersenen hebben we spiegelneuronen. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief of actiever worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert.  Er bestaat als het ware een soort wifisysyeem tussen jou en je collega’s  Jouw intenties, emoties en acties hebben een natuurlijke reactie bij je collega’s.Je zal dus altijd informatie zenden of je wil of niet, ook al zal je wellicht sommige zaken liever verborgen willen houden..

Heb je collega’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen of problemen niet aankaarten, dan moet je nagaan welke rol je hier in speelt. Vertoon en stimuleer je het gedrag dan je van de ander verwacht? Of ben jij de manager die zegt dat fouten gemaakt mogen worden en de fouten die je zelf maakt niet vertelt.

Beslissen en voorbeeldgedrag in lijn met je doelen en waarden, is dus essentieel. Goed voorbeeld doet goed volgen

  1. Geen tijd nemen voor zelfreflectie 

Hoewel het natuurlijk geen verrassing is dat de basis voor goed leiderschap bij jezelf ligt, wordt er toch vaak gekeken naar hoe we anderen kunnen beïnvloeden of motiveren. Daarbij wordt voorbijgegaan aan een essentieel aspect van goed leiderschap, namelijk zelfbewustzijn en zelfacceptatie. Zelfkritiek leidt vaak tot kritiek op anderen. Wat je van jezelf niet accepteert, accepteer je ook niet bij een ander. Wanneer je niet weet waar je voor staat en hoe je gedrag op anderen overkomt, stopt je ontwikkeling.

Wanneer heb je voor het laatst persoonlijke feedback gevraagd en er ook zichtbaar iets mee gedaan?

Van focus op anderen naar eigen inzicht

Neem tijd voor je EIGEN persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Wees bewust van je eigen gedachten, emoties en handelen. Wat kun je nog verder ontwikkelen? Laat dat je volgende actiepunt zijn.

  1. Het probleem tot in detail analyseren

Misschien houd je van het analyseren van problemen. Je gaat op zoek naar de gedragsproblemen en je kijkt te weining naar oplossingen. Wat je aandacht geeft groeit. Dus als  je te veel aandacht richt op het analyseren zal dat ook groeien. Vaak komen daar ook gevoelens van schuld of onvermogen bij. Ook dat krijgt dan aandacht. Vraag jezelf af wat is de oplossing in plaats van wat is het probleem. Geef de oplossing de meeste aandacht.

‘Als je daden anderen inspireren om meer te dromen, meer te leren, meer te doen, en meer te worden, dan ben je een echte leider’. John Quincy Adams

Over de schrijver
Reactie plaatsen