De sleutel tot meer FLOW

Mensen zetten hun beste prestatie neer en ervaren de meeste voldoening wanneer ze in de flow zijn. Flow ervaar je wanneer je helemaal opgaat in wat je doet, zonder tijdsdruk of angst dat iets niet lukt. De tijd vliegt ongemerkt voorbij en het lijkt wel vanzelf te gaan. Slechts 20 tot 30% van de mensen ervaart regelmatig flow in hun werk. Hoe zorgen we voor meer flow en wat kunnen we leren van ons brein? Ik vertel je hier alles over in deze blogpost “de sleutel tot meer flow”.

 

Onze ingebouwde to-dolijst

Alles wat je doet, te doen alsof dat het enige is wat je wilt doen en hoeft te doen. Volledige focus op wat je doet. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze aandacht gaat naar morgen of wat je allemaal nog moet doen.

In de psychologie wordt dit het Zeigarnik-effect genoemd. Onze voorouders hadden geen agenda’s of to-do lijstjes. Je moest het gewoon onthouden en als je iets vergat dan had je een probleem.Daarom heeft ons brein een ingebouwde to-dolijst die jou continu reminders stuurt  wanneer een taak nog niet is voltooid of je een doel nog niet hebt bereikt. Het geheugensysteem kan een onvoltooide taak of onderbroken taak niet vergeten en hierdoor is er geen volledige focus op een nieuwe taak. Het veroorzaakt vaak frustratie.

 

Stop met multitasken

De kans bestaat dat we dan meerdere dingen tegelijk gaan doen, omdat we dan denken  sneller klaar te zijn. Helaas is dit geen oplossing, sterker nog ons brein raakt hiervan uitgeput. Natuurlijk zijn er taken die we vanuit gewoonte uitvoeren en die we kunnen multitasken, bijvoorbeeld praten en wandelen tegelijk. Dit zijn taken die we automatisch en routinematig uitvoeren. Maar zodra één van beide activiteiten extra aandacht vergt, stop je –even- met de andere activiteit. Onze hersenen kunnen namelijk niet tegelijkertijd de aandacht richten op 2 taken. Door multitasken verlies je energie, en maak je meer fouten en ben je minder productief.  Welke 3 dingen leiden jou het meeste af? Wat zou je kunnen verbeteren, zodat je minder multitaskt?

 

De sleutel voor meer FLOW

Leer van binnen naar buiten te leven en te kijken in plaats van te oordelen. Alle antwoorden zitten in jezelf, nooit in die ander. Onze overtuiging dat we het weten of moeten begrijpen, zit ons vaak in de weg. We kunnen nooit alles weten in dit bestaan en je hoeft het ook niet allemaal te begrijpen.  Hoe meer je geobserdeerd bent door wat komen gaat, positief of negatief, hoe minder je aandacht is bij wat nu gebeurt. Dus ontspan, en enjoy the ride.

 

TIPS

  • Focus op één taak tegelijkertijd en plan voldoende tijd in voor deze taak . Rond deze taak eerst af voordat je met een andere taak begint.
  • Doe iets waar je totaal achter staat, weer trouw aan jezelf
  • Accepteer wat je niet kunt veranderen
  • Sta stil bij wat je doet, bepaal wat belangrijk is en focus je aandacht daarop
  • Geniet van wat je doet ongeacht de barrières en ongeacht de verwachte uitkomst
  • Manage niet de tijd, manage je staat van zijn

 

Bron: Neuroleiderschap, FLOW en de kunst van het  zakendoen, Stop, denk doe

 

Over de schrijver
Rob Steijger
Door

Rob Steijger

op 27 Jul 2018

Wat betreft multitasken: helemaal mee eens. Om zo min mogelijk tasks (of noem het afleiding) tot mijn beschikking te hebben, gebruik ik geen smartphone. Helpt me in de flow te komen én erin te blijven. Het is namelijk mijn ervaring dat afleiding nooit ongewenst komt, ook niet als je er geen tijd voor hebt.

Reactie plaatsen