Die leuke, slimme, mooie andere………..

Die leuke, slimme, mooie andere………..

Vergelijken met de ideale andere

Ik heb weer vakantie en ik lig op mijn strandbedje, nu lijkt het me heerlijk om Doutzens lichaam te hebben. En met dat mooie lijf op het strandbedje te liggen, op te staan en gracieus naar de zee te lopen en ook weer gracieus uit de zee te lopen. Dat laatste vind ik nog veel knapper. Ik kijk naar mijn buik, mijn cellulitis, zwabberarmen en borsten die het verliezen van de zwaartekracht en mijn humeur wordt er niet beter op.  Jezelf vergelijken heeft een negatief effect als je jezelf vergelijkt met iemand die het zó veel beter doet dat jij hun doel niet kunt bereiken. Je vergelijkt jezelf dan met de ideale andere.

Vergelijken met je ideale zelf

Sommige vergelijken zichzelf met hun ideale zelf, die op alle fronten perfect is. Als je daar naar blijft streven is de kans groot dat je jezelf keer op keer teleurstelt , want je gaat niet aan je ideale zelf voldoen. Streef niet langer perfectie na voor jezelf en anderen en denk bij jezelf: ‘Ik heb het recht om te willen uitblinken en niemand eist dat ik perfect ben.’

 

Waarom vergelijk jij jezelf met anderen?

Een grote sturing van vergelijking is groepsgedrag. Wat is de mening van de anderen in de groep? Denk ik daar hetzelfde over? Gedraag ik me net als anderen in de groep? Erbij willen horen en waardering krijgen vloeien voort uit het aangeboren menselijke verlangen om deel uit te maken van een groter geheel. Acceptatie door de groep was voor onze voorouders bepalend voor hun overlevingskansen. Uit hersenonderzoeken blijkt dat dezelfde hersengebieden actief zijn bij sociale afwijzing als fysieke pijn. We willen niet afgewezen worden.

 

Mensen beoordelen zichzelf door zich te vergelijken met anderen. Die beoordeling geeft informatie over jezelf. Waar sta jij en waar staan zij? Je kunt jezelf ook beter gaan voelen, als je je met een ander vergelijkt. Als je je zelf vergelijkt met mensen die in jouw perceptie slechter af zijn, zie je jezelf beter dan de anderen. Dat versterkt je zelfbeeld.  Ook kan je informatie zoeken om je zelfbeeld te  bevestigen – klopt het wel wat ik denk? Vergelijken zorgt voor jaloezie, frustratie en ook voor verbetering en ontwikkeling.

 

Van vergelijken naar inspireren

Wil je jezelf verbeteren, dan vergelijk je jezelf met iemand die het in jouw perceptie beter doet. Iemand in wie jij je in herkent wat betreft ervaringen, kennis, uiterlijk, houding of gedrag. Om jezelf te ontwikkelen is een rolmodel perfect om je te inspireren. Niet om een kopie van je rolmodel te worden, maar om een deel van je model over te nemen, zodat jij gestimuleerd wordt om jezelf te verbeteren. Of je nu wilt ontdekken waar iemand zijn creativiteit vandaan haalt of discipline, je stelt in beide gevallen dezelfde vragen. ‘Als ik eens een dag in jouw schoenen kon staan, wat zou ik dan moeten doen om net zo te denken en te handelen als jij?’

 

Wat je kunt leren van Einstein?

Je kunt geen tweede Einstein, Beethoven of Edison worden. Als je precies zoals zij zou willen denken en dezelfde prestaties zou willen leveren, zou je moeten beschikken over hun unieke denkvermogen en hun onherhaalbare voorgeschiedenis. Zonder te pretenderen dat jij een Einstein kan worden, ga ik er wel vanuit dat jij kan leren als Einstein te denken. Als je zijn denkwijze in jouw bestaan kan toepassen, kan je nog meer uit jezelf halen. Je bent in staat elk menselijk gedrag te modelleren als je de opvattingen, de fysiologie en de  specifieke gedachteprocessen (strategieën) die eraan ten grondslag liggen, meester kunt worden. Het is belangrijk dat je van de ander weet wat, hoe en waarom hij/zij het doet.

 

Je gaat ontdekken wat essentieel is voor jou. Wat is het verschil dat het verschil maakt. Wat doe jij niet of minder en de ander wél op het gebied van fysiologie (wat), strategie (hoe) en waarom (overtuigingen)? Voor de ‘wat’ kun je de buitenkant observeren, voor de ‘hoe’ en ‘waarom’ moet je vragen stellen.

 

Tip: Modelleer de volgende keer dat je iemand ziet die je bijzonder succesvol vindt, die je respecteert en bewondert, diens fysiologie. Speel ermee en ervaar de veranderingen in jezelf.

 

Bron: Boek Ken je mij? De kracht van succevol jezelf zijn!

Over de schrijver
Ruud
Door

Ruud

op 15 Jul 2018

Helene , mooie blog en zo waar. Ik vindt dat tegen wording op scholen ook veel te veel gekeken wordt ten opzichte van andere hoe kinderen het doen. Je zouden ook eens uit moeten gaan van wat zit er in een kind en wat kunnen de opleidingen er aan doen om dat eruit te krijgen en modelleren is inderdaad een positieve wijze van andere er leren. Het zou mooi zijn als persoonlijke ontwikkeling een vak op school zou zijn met bv NLP. Suc 6 met wat je doet en met je blogs. Gr Ruud Reek

helene
Door

helene

op 26 Jul 2018

Inderdaad Ruud en het zou mooi zijn voor iedereen in het onderwijs... je kunt de ander namelijk nooit verder brengen dan jezelf bent. Ik zie wel dat men in het onderwijs er steeds bewuster van wordt, dus dat is mooi. En niet alleen in het onderwijs is persoonlijke ontwikkeling welkom 😀

Reactie plaatsen