Vergroot je weekend-effect

In het weekend zijn we doorgaans gelukkiger dan tijdens de werkweek. Tijd om het weekend-effect te vergroten!

 

Hoe laad jij je op na je werk?

Liefst 80% van de werknemers vervult hun vrije tijd met bezigheden waar ze geen energie van krijgen. Wie zijn batterij niet regelmatig oplaadt, riskeert op den duur oververmoeidheid en burn-out.

Ik plof ook graag neer op de bank voor een avondje tv kijken, alleen van deze ‘minimale inspanning’, hoe leuk ik die ook vind, krijg ik echt niet meer energie van.

Onderzoek geeft aan dat het slimmer is om te kiezen voor een van de andere twee alternatieven: ‘fysieke inspanningen’ of ‘sociale activiteiten’. Misschien denk je: ‘Ja maar ik ben al zo moe, dus daar krijg ik echt geen energie van’ Alleen het bijzondere is dat het tegendeel waar is.

 

Beter opladen?

Zorg voor  herstelervaringen. Dit  zijn ervaringen van activiteiten in je vrije tijd die bijdragen aan herstel. Mensen met een lagere herstelervaring en lagere slaapkwaliteit zijn meer emotioneel uitgeput.

Herstelervaringen leiden ertoe dat je je goed voelt over jezelf en dat je eigenwaarde en energiepeil worden opgekrikt.

 

Wat zijn de vijf herstelervaringen?

  • Neem mentaal afstand van je werk, na het werk stoppen met denken over het werk
  • Ontspanning, een activiteit die zorgt voor een postitieve stemming
  • Leer iets nieuws, een nieuwe vaardigheid
  • Controle is het vermogen om een vrijetijdsactiviteit te bepalen
  • Saamhorigheidsgevoel, iets ondernemen waarbij je je verbonden voelt met anderen

 

 

Vier tips om fris en fruitig de avond in te gaan:

Tip 1: Onafgemaakte zaken worden beter onthouden dan afgeronde

Dus afmaken die werktaak voordat je naar huis gaat. Te grote klus? Maak er deelklussen van en voltooi een deelklus

 

Tip 2: De 100% regel

Geef 100% je aandacht daar waar je bent en waar je mee bezig bent. Wees na werktijd onbereikbaar voor werkkwesties, want dan ben je 100% thuis.

 

Tip 3: Nog even een blokje om

Moeite om je werk van je af te zetten? Verzin een overgangsritueel, zo’n ritueel trekt een heldere scheidslijn tussen werk thuis. Het kan een wandeling zijn in het park na je werk of de fietstocht van je werk naar huis.

 

Tip 4:  Kom in beweging in plaats van avondje bankhangen

Het is voor mij vaak een uitdaging om na een drukke dag niet op de bank te ploffen. Ik heb genoeg redenen om de bank te kiezen. En ik weet van minimale inspanningen hoe leuk ik die ook vind, krijg ik echt niet meer energie van. Een avond tennissen met vriendinnen zorgt zowel voor fysieke inspanning als sociale activiteiten. Het voelt  voor mij alsof het weekend is!

 

 

Bron: Psychologie Magazine, Sonnentag & Fritz, 2007

Over de schrijver
Richard van Houten
Door

Richard van Houten

op 15 Jun 2018

Helemaal eens. Je geeft jezelf al snel argumenten om even (een weekend of een avond) niets te doen. Druk geweest, lastige dingen meegemaakt. En dan zit je ook al in die comfortabele bank en heb je net gegeten. Zorg dat je vroeger eet bijvoorbeeld, zodat het nog moeten verteren van het eten geen argument kan zijn. Zet in de ochtend je sporttas vast klaar, zodat het niet klaar hebben, of nog moeten inpakken, of het niet kunnen vinden, of het nog in de wasmand liggen van de sportspullen geen argument kan zijn om het blijven zitten bankhangen te rechtvaardigen. Spreek zo nodig met anderen af. Die sociale druk helpt je ook om te gaan. Je weet allemaal dat als je eenmaal aan het sporten bent, en zeker ook er na, dat je ineens vol energie zit. Ook al ben je moe van het sporten! Je lichaam heeft immers een forse dosis dopamine en endorfines aangemaakt en dat zijn ‘gelukshormonen’. En ga in een high power pose staan als je gaat besluiten om te gaan sporten. Professor Amy Cuddy heeft onderzocht dat als je een tijdje hoog rechtop staat met je schouders naar achteren, dat je lichaam extra testosteron aanmaakt en de hoeveelheid cortisol (spannings hormoon) vermindert. In deze ‘pose’ neem je sneller een actief besluit, dan wanneer je in een low power pose staat/zit. Dit is schouders laten hangen of zitten dus. Het blijkt dat je lichaam testosteronproductie vermindert en cortisolproductie verhoogt. Kortgezegd, in een low power houding wordt je besliskracht verzwakt en voel je je ook minder krachtig. En geeft je minder energie, ook om te besluiten te gaan sporten en dus inspanningen te gaan verrichten.

helene
Door

helene

op 20 Jun 2018

Mooie aanvulling Richard!

Reactie plaatsen