Balans werk en privé

5 tips om balans werk en privé te verbeteren

Tip 1: Kies wat echt belangrijk voor je is

Maak een lijst van prioriteiten zowel zakelijk als privé. Wat is echt het belangrijkst  voor je? Laat de belangrijkste dingen niet de dupe worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke dingen. Geef de meest belangrijke dingen voorrang en handel de rest af wanneer je daar tijd voor hebt.

Tip 2: Besteed zaken uit

Het principe van de minste inspanning. Herken je dat 20% van je klanten leidt tot 80% van je omzet? En dat je in 20% van je tijd 80% van je werkresultaten levert? De resterende 20% van de resultaten kost je 80% van je inspanningen. Dat wordt wel het perfectioneren genoemd. Het is het verschil tussen inspanning en resultaat. Alle tijd die je in het werk steekt, is niet altijd productief. Je eerste inspanningen leiden snel tot resultaat. Elk extra uur dat je in een klus steekt, brengt minder op dan het vorige uur.

Goed duidelijk hebben wat je output moet zijn, helpt je effectiever te werken. Sommige werkzaamheden kun je beter delegeren of uitbesteden. Zodat je jouw tijd besteedt aan de zaken die het meeste resultaat opleveren.

Tip 3: 100% aandacht

Als je werkt, werk dan voor 100%  Als je ontspant, ontspan dan 100% . Ben je bij je vrienden of familie wees daar dan ook voor 100%. Geef daar waar je bent jouw 100% aandacht en maak dat ook duidelijk aan je omgeving.

Tip 4: Doe meer waar je energie van krijgt

Vraag jezelf af, dat wat ik doe krijg ik daar energie van of kost het mij energie? Als het je energie kost, wat maakt dat je het dan nog doet? Op welke andere manier kan het ook?

Tip 5: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag noemen we ook persoonlijk leiderschap. De kern van de oplossing ligt in bewustzijnsontwikkeling en heel goed weten wat voor jou echt belangrijk is, zowel privé als zakelijk en daar naar handelen. Als je persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen, dan zijn hier in de basis vier stappen voor nodig:

  • Bewustzijn
  • Zelfobservatie
  • Zelfmotivatie
  • Zelfmanagement
Over de schrijver
Reactie plaatsen