Trots zijn op jezelf wordt soms verward met verwaand zijn. Typisch Nederlandse uitspraken als ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ zorgen er ook niet echt voor dat we van de daken schreeuwen hoe trots we op onszelf zijn.
Trots is een gezond gevoel van eigenwaarde en maakt dat je je sterker voelt en je doelen kunt bereiken.
Om meer zelfvertrouwen te krijgen, kun je trainingen volgen of nog meer boeken lezen of er over praten dat je meer zelfvertrouwen nodig hebt. Maar vaak is het een kwestie van gewoon DOEN. In Rotterdam zeggen we: ‘Niet lullen, maar poetsen.’ Zelfvertrouwen is namelijk een vaardigheid en die kun je oefenen. Voel je weerstand of verwarring als je dit leest? Dat is prima. Weerstand tegen het andere of het nieuwe zegt iets over wat je gewend bent. Maar onthoud: als je altijd blijft denken, zoals je dacht, zal je ook blijven doen wat je deed en krijgen wat je kreeg.
Je hebt alleen wilskracht, flexibiliteit, lef en moed nodig. Zolang je blijft hangen aan waardering van anderen, blijf je zoeken. Ga werken aan waardering voor jezelf, die is in jezelf te vinden. Belangrijk is ook jezelf vergeven, loskomen van schuld, schaamte, zelfverwijt en zelfafwijzing. Trots zijn op jezelf- de overtuiging dat je goed genoeg bent- ontstaat pas als je je levensverhaal omarmt. Of je omarmt je hele levensverhaal (inclusief alle mindere gebeurtenissen) of je staat erbuiten en ontkent jouw kwetsbaarheden en imperfecties. Dan wijs je aspecten van jezelf af waarvan je vindt dat ze niet passen bij wie of wat je zou moeten zijn. Dan sloof je je uit om door anderen te worden goedgekeurd. Ik kan je uit ervaring zeggen: ‘Dat is vrij uitputtend.’