Hoe je je eigen succes saboteert?
16 december 2015 

Hoe je je eigen succes saboteert?

Menselijke behoefte

Een van de sterkste menselijke behoeften is te worden geaccepteerd. Acceptatie door de groep was voor onze voorouders bepalend voor hun overlevingskansen. Als je uit de groep werd gegooid was je overgeleverd aan de wilde dieren. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we vaak te voldoen aan de eisen en gewoontes van de groep door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring. Uit hersenonderzoeken blijkt dat dezelfde hersengebieden actief zijn bij sociale afwijzing als bij fysieke pijn. De reacties die de evolutie in ons brein heeft gebouwd, zijn echter nu niet meer functioneel. Er zijn namelijk geen roofdieren meer die ons willen doden. Angst voor de papieren tijger. Dus pas op als je door de ogen van anderen naar jezelf kijkt, het kan zo maar zijn dat je van twee stappen vooruit, drie stappen achteruit doet en hierdoor je eigen succes saboteert.

Angst is een natuurlijk proces

Angst is onze oudste en beste raadgever en dat kan een dilemma veroorzaken: luister je naar deze raadgever, of negeer je zijn advies en stap je eroverheen? Zonder angst kun je domme dingen doen, maar als de angst de baas is doe je niks meer.

Onderzoek de angst voordat je besluit wat je ermee gaat doen. Elke angst is een reactie op de waarneming van je risico. Bij een intern conflict (doen of vermijden) laat beiden kanten hun zegje doen.

Zelfobservatie met stoelen

Pak twee stoelen en zet die tegenover elkaar. De ene stoel is de angststoel en de ander stel staat voor wat je wilt gaan doen. Ga op de angststoel zitten en probeer vanuit dat perspectief te praten. Waarom ben je bang, wat zou er kunnen gebeuren, wat zie je gebeuren en waarom is dat erg?

In de andere stoel geef je aan waarom dit zo belangrijk voor je is, waarom je het wilt doen.

Het idee is dat wanneer je op de ene stoel zit, de andere positie niets mag zeggen. Wanneer je de posities op deze wijze uit elkaar trekt, krijg je vaak een veel beter beeld van wat je tegenhoudt.

Het begrijpen, accepteren en objectiveren van de angst geeft je een stevige basis voor de volgende stap: het overwinnen van de angst.

Soms moet je de angst overwinnen voordat je het begrijpt  en daar is moed voor nodig.

Over de schrijver
Reactie plaatsen