Persoonlijk leiderschap ‘’Je bent wat je doet’’

Persoonlijk leiderschap is jammer genoeg voor veel mensen nog een zweverige term. Dit is jammer want is het feit dat je jezelf persoonlijk ontwikkelt zweverig? Dat je bewust wordt van je manier van denken, voelen en doen? De uitspraak ’’je ben wat je doet’’ sluit hier op twee manieren mooi op aan. 

Je bent namelijk niet zo, je doet zo. Het is een stuk gedrag dat je laat zien. Gelukkig ben jij meer dan een stukje gedrag. 

Én je bent niet wat je denkt, maar wat je doet.

Het mooie is dat je gedrag kan veranderen en dat is precies waar persoonlijk leiderschap over gaat.  Bewust worden van je onbewuste gedrag. Jezelf in de spiegel kijken, jezelf leiden, doelen stellen en de confrontatie met jezelf aan gaan. Daardoor ben je meer van positieve impact voor jezelf en je omgeving.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling verwijst naar het proces van bewust groeien, leren en evolueren als individu. Het omvat het streven naar zelfverbetering, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het vergroten van zelfbewustzijn, het ontdekken en verwezenlijken van persoonlijke doelen, en het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor groei en succes.

Persoonlijke ontwikkeling kan verschillende gebieden van het leven omvatten, zoals carrière, relaties, gezondheid, emotioneel welzijn en spirituele groei. Het gaat erom bewust te werken aan het verbeteren van jezelf, het vergroten van je kennis en vaardigheden, en het ontwikkelen van persoonlijke eigenschappen die je helpen een gelukkiger, succesvoller en zinvoller leven te leiden.

 

‘’Onze eeuwige strijd met onszelf’’

Persoonlijke ontwikkeling is enorm belangrijk voor ons als mens. In deze tijd lijkt het alsof we altijd de beste versie van onszelf  moeten zijn en volop gelukkig.  Daarmee creëren we een onhaalbare norm. Want is het erg als het even niet goed gaat? Natuurlijk niet, dit hoort ook bij het leven. Er is niks met ‘negatieve’ emoties. Je niet gelukkig voelen zorgt voor geluk. Het leven wordt beter als je alle emoties durft te voelen – ook de onprettige. Daarom is het belangrijk om bewust te worden van je eigen gedrag en emoties. 

Veel van ons gedrag zijn we namelijk wel bewust alleen doen we niks mee. Ons brein kan ons namelijk heel goed voor de gek houden. We kiezen dan ook graag voor de makkelijke en vertrouwde weg in plaats van de confrontatie met onszelf aan te gaan. Dit terwijl we stiekem van binnen heel bewust zijn van onze eigen gedrag. We kennen namelijk allemaal wel het moment,  je hebt als doel afvallen en dan heb je in het weekend een verjaardag. Ja daar komen ze de lekkere hapjes en de wijntjes! Streng blijven voor je zelf op zulke momenten is dan super lastig en dan komt het wel bekende excuus:

‘’Joh, ik begin volgende week wel’’. 

Hier komt persoonlijk leiderschap om de hoek kijken. Verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag. Jezelf afvragen: ”Wat wil ik écht en wat doe ik nu”?


Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap verwijst naar het vermogen om de leiding over je eigen leven te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen groei, ontwikkeling en succes. Het draait om het bewust sturen van je eigen gedachten, emoties, acties en doelen in lijn met je waarden en overtuigingen.

Persoonlijk leiderschap omvat verschillende aspecten, waaronder zelfbewustzijn, zelfmanagement, zelfmotivatie en het vermogen om effectieve relaties op te bouwen en te onderhouden. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van persoonlijk leiderschap:

  1. Zelfbewustzijn: Het vermogen om je eigen sterke punten, zwakke punten, waarden, overtuigingen en doelen te begrijpen. Dit helpt je om bewuste keuzes te maken die in overeenstemming zijn met wie je bent en wat je wilt bereiken.
  2. Zelfmanagement: Het vermogen om je tijd, energie en middelen effectief te beheren. Dit omvat het stellen van prioriteiten, plannen maken, taken delegeren en jezelf verantwoordelijk houden voor het behalen van je doelen.
  3. Zelfmotivatie: Het vermogen om jezelf te motiveren en volhardend te zijn, zelfs in het gezicht van uitdagingen en tegenslagen. Dit omvat het stellen van ambitieuze doelen, het hebben van een positieve mindset en het omgaan met obstakels als leermogelijkheden.
  4. Effectieve communicatie: Het vermogen om helder en respectvol te communiceren met anderen, empathie te tonen en goede relaties op te bouwen. Dit omvat luisteren, feedback geven en ontvangen, en conflicten op een constructieve manier oplossen.
  5. Authentiek leiderschap: Het vermogen om jezelf trouw te blijven en je eigen waarden en principes te volgen. Dit omvat het tonen van integriteit, eerlijkheid en het maken van ethische beslissingen.

Persoonlijk leiderschap is relevant voor zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Door persoonlijk leiderschap toe te passen, kun je een beter begrip krijgen van jezelf, je potentieel maximaliseren en effectiever zijn in het bereiken van je doelen. Het stelt je in staat om de regie over je leven te nemen en de veranderingen aan te brengen die je wilt zien.

Pro-actief gedrag 

Proactief gedrag verwijst naar een proactieve en vooruitdenkende benadering van het leven en werk. Het houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties, vooruit plant en initiatief neemt om gewenste resultaten te bereiken, in plaats van af te wachten en te reageren op gebeurtenissen.

Ga dus altijd bij jezelf na, heb je nu zelf de regie in handen van je eigen leven of doe je nog te veel dingen waar je niet blij van wordt. Leef je het leven van een ander? Als je namelijk afwacht, kiezen anderen voor je. Zonde als je weet dat dit leven ook een keer stopt!

Prioriteiten stellen 

Prioriteiten stellen is iets wat we allemaal soms lastig vinden. Want soms is hetgeen wat ons niet verder helpt toch hetgeen wat we doen. Eigenlijk heel gek maar waarom doen we het dan toch? Kiezen is verliezen. Door je te richten op wat je verliest, maak je niet de keuze. Richt je op wat het je oplevert en leg je focus daarop.

Soms om verder te gaan moet je leren loslaten en kijken wat er nu écht belangrijk voor je is.

Gedragsverandering 

Gewoontes doorbreken is vaak een lastig traject. Maar hoe komt dat wij dit als lastig ervaren? Begin nu is gewoon stap voor stap, de marathon lopen na één keer trainen wordt namelijk ook heel lastig.

Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het doorbreken van gewoontes:

  1. Bewustwording: Word je bewust van de gewoonte die je wilt doorbreken. Identificeer wat de gewoonte triggert en welke beloningen je eraan ontleent. Dit bewustzijn is een belangrijke eerste stap om verandering te kunnen bewerkstelligen.
  2. Stel een doel: Bepaal een duidelijk doel voor jezelf. Formuleer het positief en specifiek. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen "Ik wil stoppen met roken", kun je zeggen "Ik wil een gezonde levensstijl ontwikkelen en stoppen met roken".
  3. Ontwikkel alternatieven: Identificeer gezondere en productievere alternatieven voor de gewoonte die je wilt doorbreken. Bijvoorbeeld, als je wilt stoppen met roken, kun je overwegen om te beginnen met sporten of mediteren als gezonde manieren om stress te verminderen.
  4. Maak een plan: Ontwikkel een specifiek actieplan om je gewoonte te doorbreken. Bepaal welke stappen je gaat nemen, wanneer en hoe je ze gaat uitvoeren. Maak het plan haalbaar en realistisch, en zorg voor positieve ondersteuning en beloningen onderweg.
  5. Verander je omgeving: Pas je omgeving aan om de gewoonte moeilijker te maken en de alternatieven gemakkelijker. Verwijder bijvoorbeeld sigaretten uit je huis als je wilt stoppen met roken, of zorg ervoor dat gezonde snacks gemakkelijk toegankelijk zijn als je wilt stoppen met het eten van ongezond voedsel.
  6. Oefen geduld en volharding: Het doorbreken van gewoontes kost tijd en inspanning. Verwacht niet dat je direct succes zult hebben. Wees geduldig en volhardend, en wees niet te streng voor jezelf als je een keer terugvalt. Leer ervan en zet de volgende stap.
  7. Zoek ondersteuning: Zoek steun van vrienden, familie of professionals. Praat over je doelen en uitdagingen, en vraag om ondersteuning en aanmoediging. Soms kan het delen van je reis met anderen je helpen gemotiveerd te blijven en verantwoordelijkheid te nemen.

 

 


Persoonlijk leiderschap betekenis

Weten wie je wilt zijn, wat je kunt en hoe je daar naar handelt. Dat zijn voor mij 3 hele belangrijke stappen in persoonlijk leiderschap. Begin met het stellen met de vraag: Wie wil ik zijn? Als je weet wat je innerlijke drijfveren zijn, waar je voor staat, jouw waarden dan weet je ook je innerlijke kompas. Het maakt je keuzes makkelijker en zorgt ervoor dat je niet stuurloos bent.

Weten wat je wel en niet kunt, maakt het leven een stuk makkelijker. Word je bewust van je onbenutte talenten. Ze maken jou uniek. 

En dan handel ernaar. 

Wanneer je doel duidelijk is en je dit echt wilt ga je bij jezelf na, hoe komt het dat het nu nog niet lukt? Vaak kunnen wij vaak veel meer dan wij zelf denken. Sterker wij creëren vaak zelf ons eigen drempels. Wij zijn namelijk geconditioneerde, pijn vermijdende sociale wezens. Vervolgens de laatste stap wat doe je er nu echt voor. Ik kom zelf uit Rotterdam waar het gezegde luidt: ‘’Niet lullen, maar poetsen’’. Vaak zeggen we namelijk heel veel tegen onszelf maar komen we niet in actie.

Je bent niet wat je denkt, maar wat je doet.



Download nu gratis het eerste hoofdstuk van mijn boek.
Je hoeft slechts op de afbeelding hierboven te klikken!

Persoonlijk leiderschap Covey 

Steven Covey was een bekende auteur, spreker en expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Hij is vooral bekend vanwege zijn boek "The 7 Habits of Highly Effective People" (De zeven eigenschappen van effectief leiderschap), waarin hij een raamwerk presenteert voor persoonlijk leiderschap en effectiviteit.

Covey benadrukte het belang van het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven en het handelen vanuit principes. Hij introduceerde zeven gewoontes die leiders kunnen helpen om persoonlijke effectiviteit te bereiken.

Klik hier als je meer wil weten over Steven Covey zijn methode!

Training persoonlijk leiderschap 

In deze snel veranderende wereld is het nog belangrijker dat je zelf de regie pakt. Dat je in actie komt in plaats van afwacht. Jezelf niet verliest in de waan van de dag en de druk van je omgeving. 

Daarvoor is persoonlijk leiderschap zo belangrijk. Het is een vaardigheid om jezelf te leiden. Zo ben je meer van betekenis voor jezelf en je omgeving.

Klik hier en bekijk mijn aanbod